Gamla Oxelösunds historia i korthet

Det ursprungliga namnet Oxelösund avsåg sundet mellan Gamla Oxelösund och Korsholmen. Här fanns från 1600-talet en skans och en krog. Tillsammans med ett fåtal lotsbostäder, som efterhand uppfördes, fick bebyggelsen ortnamnet Oxelösund.
När Lotsarna tvångsförflyttades från Oxelö 1845, byggdes nya lotsbostäder här. Nyköpings stad köpte senare in ett markområde kring nuvarande Lotsvägen, tänkt som magasinsplats. 1861 avstyckades dock området i sju tomter, som då bebyggdes av nya yrkesgrupper, snickare och tullanställda.
En ny inflyttning kom till 1878, då lotsarna ånyo fick flytta på sig; denna gång från Brevik till Sandviken. Eftersom lotsarna bodde i tjänstebostäder, började såväl pensionerade som aktiva lotsar att bygga egna bostäder i det som nu kom att kallas Gamla Oxelösund. Utbyggnaden av hamnen och järnvägen på 1870-talet bildade ett nytt centrum för orten Oxelösund. Utbyggnaden av Gamla Oxelösund fortsatte fram till 1950, bl.a. med bostäder på Stegeludden och med en Konsumbutik.

Planer på järnverkets och hamnens utbyggnad medförde att i stort sett hela området från år 1963 reserverades för industriändamål. Trots att planerna aldrig genomfördes, medförde beslutet att fastigheter revs och att underhållet av husen eftersattes och att vissa av dem förföll.
Med en ny detaljplan för området har nu fastigheter och tomter kunnat avyttras och nya bosättare ger Gamla Oxelösund en renässans.
Besökare kan nu följa en kulturstig, som börjar vid berget för lotsutkiken och passerar många av alla dessa fastigheter med gamla anor.